24 Ocak 2014 Cuma

Diyabetik Ziyafet Kitabı Okuyucu ile Buluştu


Tip 1 diyabetli ve diyabet danışmanı olan Aslı Sargın’ın diyabette beslenmenin önemine dikkat çekmek ve bu alanda bir kaynak yaratmak amacıyla, Türkiye Diyabet Vakfı ve Lilly İlaç desteği ile kaleme aldığı “Diyabetik Ziyafet” isimli kitabı okurlarla buluştu. 

Hem bir diyabetli hem de diyabet danışmanı olan Aslı Sargın, 13 yıl önce kendisine konulan diyabet tanısının ardından diyabetik beslenme konusunda edindiği deneyimlerini tatlı, tuzlu ve içeceklerden oluşan 40  tarifin yer aldığı "Diyabetik Ziyafet" isimli kitapta topladı. 

Aslı Sargın, Türkiye Diyabet Vakfı ve ilk insulinin keşfi başta olmak üzere diyabet alanında çığır açan pekçok yeniliğe imza atan Lilly İlaç’ın desteği ile uzun yıllardır üzerinde çalıştığı kitap projesini hayata geçirmekten büyük bir mutluluk duyduğunu belirtti. Sargın, “Diyabetle tanıştıktan sonra yeni beslenme şeklime uygun tatlar bulma konusunda sıkıntı yaşadım. Bu durum beni diyabetik beslenme konusunda yeni arayışlara yöneltti. ‘Bu tatlının da diyabetiği olur mu?’sorusuyla başlayan serüvenim, bu alanda pekçok araştırma yaparak 'Diyabetik Ziyafet' kitabındaki tarifleri oluşturmamı sağladı” dedi.

Sargın, diyabetik beslenmede kan şekeri kontrolü ile yiyeceklerin miktarını ve öğün zamanlamasını doğru şekilde belirlemenin öneminin  altını çizerek, “Diyabetik Ziyafet” kitabında yer alan tüm tariflerin kan şekeri ölçümleriyle test edildiğini ve besin değerlerinin Türkiye Diyabet Vakfı diyetisyenleri tarafından ölçümlendirildiğini belirtti.

"Diyabetik Ziyafet" kitabını destekleyen Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz, 21. yüzyılın getirdiği yeni hayat şekli nedeniyle hızla artan diyabetin, Türkiye’de 10 milyon kişiyi etkilediğini belirtti. Prof. Dr. Yılmaz, Türkiye Diyabet Vakfı olarak kitapta yer alan tüm tariflerin besin değerlerini ölçümlediklerini ve tariflerin hekim ve diyet uzmanlarının önerdiği miktarlarda alınmak koşuluyla diyabetliler tarafından tüketilebileceğinin altını çizdi.

Diyabet Hakkında
Hızlı, sosyal ve kültürel değişimler, nüfusun yaşlanması, kentleşme oranındaki artış, fiziksel aktivitelerde azalma, sağlıksız yaşam tarzı ve davranış biçimleri gibi nedenlerden dolayı diyabetli hasta sayısı her geçen gün artıyor.

Uluslararası Diyabet Federasyonu’nun 14 Kasım 2013 tarihinde açıkladığı yeni verilere göre bugün dünyada 382 milyon diyabetli bulunuyor. Bu rakamın 25 yıl içerisinde 592 milyonu geçeceği tahmin ediliyor. Diyabetli hastaların büyük çoğunluğu 40-59 yaş aralığında bulunurken, yüzde 80’i düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşıyor.(1)

2010 yılında açıklanan “Türkiye Diyabet Epidemiyolojisi Çalışması (TURDEP)” sonuçlarına göre ise Türk erişkin toplumunda 90’ların sonunda yüzde 7,2 olan diyabet görülme sıklığının yüzde 13,7’ye yükseldiği gözlemlenmişti. Çalışmada ayrıca 7 milyon kişinin diyabet ve komplikasyonlarından etkilendiği ancak sadece 4,3 milyon kişinin tanı aldığı açıklanmıştı.(2) Dünya Sağlık Örgütü’nün verileri ise Türkiye’de diyabetin artış hızının dünya ve Avrupa genelinin üzerinde olduğunu ortaya koymaktadır.

1.  IDF Diabetes Atlas,6th ed. 2013
2. “Türkiye Diyabet, Hipertansiyon, Obezite  ve Endokrinolojik Hastalıklar Prevalans Çalışması II (TURDEP II Çalışması) 2010



Yazar Hakkında
Diyabet Eğitmeni ve Danışmanı Aslı Sargın, 1976’da İstanbul’da doğdu. Lisans eğitimini Bahçeşehir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü’nde tamamlayan ve 13 yıldır Tip 1 hastası olan Aslı Sargın, Türkiye Diyabet Vakfı’nda yazarlık, medya grubu üyeliği ve diyabet eğitmenliği görevlerinde bulundu. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayesinde Türkiye Diyabet Vakfı’nın yürüttüğü “Diyabeti Durduralım Projesi”ne ‘Diyabet Akran Eğitmeni’ olarak destek veren Aslı Sargın, ulusal kanallarda diyabet ve yaşam üzerine programlar hazırlayıp sundu. Çeşitli dergi ve gazetelerde diyabet, beslenme ve yaşam konularında yazarlık yapan Sargın, yazdığı ve yönettiği tematik tiyatro oyunlarıyla da diyabete hizmet vermiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder