10 Kasım 2014 Pazartesi

Aydan Üstkanat'tan Yeni Kitap: 'Mevsiminde Yemek'



Dünyanın En İyi Yemek Kitabı Ödülleri ‘Gourmand World Cookbook Awards’ tarafından “2014 Avrupa’nın En İyi Şef Yazarı” seçilerek dünya çapında başarı kazanan Aydan Üstkanat, 5. kitabı “Mevsiminde Yemek 365” ile unutulmaya yüz tutmuş mevsimsel ürünleri yeniden sofralara taşıyor. Sağlıklı ve doğal ürünleriyle bilinen Komili’nin katkılarıyla okuyucuyla buluşacak olan kitabında Üstkanat, sıklıkla kullanılan malzemelerin ezber dışında nasıl kullanabileceği konusunda da ilham veriyor.

Günümüzde hazır yiyeceklerin, kimyasalların ve rafine gıdaların tüketilmesine bağlı olarak sağlık sorunlarının arttığını vurgulayan Üstkanat, “Çok yiyoruz, hayatımız yemek odaklı oldu ama yiyeceklerin nasıl yetiştiği konusuyla ilgilenmeyi unutuyoruz” diyor.

Üstkanat: “Yeni nesil çileği ağaç meyvesi, patlıcanı kış sebzesi sanıyor’’
Yazar Aydan Üstkanat, kendisini bu kitabı yazmaya teşvik eden unsuru; yeni neslin ne elma ne domates cinslerini ne de Anadolu toprağında yıllardır kök salan sebze ve meyveyi bilmemesi olarak özetliyor. “Çilek ağaçtan mı toplanır, patlıcan yazın mı yoksa kışın mı hasat edilir?’’ Tüm bu soruların yanıtlarını merak edenler için, “Mevsiminde Yemek 365’’ kitabı gerçek bir rehber niteliği taşıyor.

En basit malzemelerle mevsimine uygun farklı tatlar ve Anadolu’nun az bilinenleri…
‘Mevsiminde Yemek 365’ kitabı, İlkbahar, Yaz, Sonbahar, Kış ve Anadolu’nun Az Bilinen Meyveleri olarak beş ana bölümden oluşuyor. Her bölüm başında o mevsime ait meyveler ve sebzeler detaylı şekilde anlatılıyor. Ana temasını mevsimine uygun sofralar ve yemek tercihlerinin oluşturduğu kitapta, tanıdık malzemelerle farklı yemek tarifi örnekleri de yer alıyor. Eserde özellikle zengin çeşitlerle kurulan sofraların yanında, birkaç basit malzeme ve bir-iki dakikada hazırlanabilen farklı lezzetler dikkat çekiyor.
Komili’nin katkılarıyla Remzi Kitapevi tarafından yayınlanan ‘Mevsiminde Yemek 365’ tüm kitapevlerinde okurlarıyla buluşmayı bekliyor.

YAZAR HAKKINDA
İzmir doğumludur. Girit kökenli ailesinden öğrendiği yemek kültürünü, sanatçı ve araştırmacı kimliğiyle geliştirdi. Sanatın pek çok dalında eğitim alan Üstkanat, resim ve müzik çalışmalarının yanı sıra, yemek konusunda da yaratıcı bir kişiliğe sahiptir. Üstkanat, aynı zamanda bir yemek stilisti ve yemek fotoğrafçısıdır. Dergi yazılarıyla başlayan basın hayatı sekiz yıldır Star gazetesinde gastronomi yazılarıyla ve açıldığı günden bu yana La Cucina Italina dergisinde “Ayın Sofrası” köşesiyle devam etmektedir.
Mevsiminde Yemek, yazarın 5. kitabıdır. Geleneksel yemekleri kapsayan, malzeme ve temel teknikleri anlatan bir rehber niteliğindeki ’’Yemek Rehberi’’, sonrasında yılların birikimiyle oluşan ’’Yap+Ye=Mutlu Ol’’ ardından “Artmazsa Yetmez’’ ve ’ŞekerSİZ’’ Aydan Üstkanat’ın başarılı yolculuğundaki kitapları… Aydan Üstkanat’ı dünya ligine taşıyan ise hayatına paralel bir kitap olan ŞekerSİZ. Bir gün reaktif hipoglisemi ile tanışıp, mutfaktaki zararlı beyazlardan uzak durması gerekince, sağlıklı ama ağız sulandıran tarifleri içeren ’’Şekersiz’’ adlı kitabı yazan Aydan Üstkanat, ismini dünyanın en iyileri arasına yazdırdı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder