Ihlamur çiçeği yıllardır çay olarak değişik rahatsızlıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Türk Fitoterapi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ekrem Sezik, Avrupa İlaç Kurumu’nun, farklı ıhlamur türlerinin çiçeklerinin geleneksel olarak soğuk algınlığının belirtilerini hafifletici ve hafif stres vakalarında rahatlatıcı olarak kullanılabileceğini kabul ettiğini belirtiyor.
Prof. Dr. Ekrem Sezik, ıhlamur çiçeğinin etkili olmasında kullanılan çiçeklerin kalitesinin yanında hazırlama yöntemine de dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor. Sezik, ıhlamur çiçeğinin kalitesiz olması durumunda Avrupa İlaç Kurumu tarafından belirtilen etkilerin sağlanmasının mümkün olmadığını belirterek ekliyor; ‘Açıkta, aktar gibi dükkanlarda satılan ıhlamurların kullanılması tavsiye edilmemektedir. Çuvallarda, kutularda saklanan, kaç yıl önce toplandığı bilinmeyen, katıştırılmış olması muhtemel, mikroorganizma ve bu mikroorganizmaların meydana getirdiği aflatoksinler gibi zararlı maddeleri taşıyabilecek çiçeklerin kullanılmasının sağlığa yarar yerine zarar verebileceği de unutulmamalıdır. Bilinen firmaların mikrobiyolojik ve diğer kalite kontrolleri yapılmış poşet çayları tercih edilmelidir.”
Ihlamur çayının hazırlanması ve tüketimi
Ihlamur şifa amacı için içiliyorsa, içinde 2-2,5 gram ıhlamur çiçeği taşıyan 1 poşeti kupaya koyarak, üzerine çok kaynar olmayan sıcak su ilâve edilip, 5-10 dakika kadar bekletilerek içilmesini, eğer ıhlamur keyif için içiliyorsa, poşetin 4-5 dakika kadar sıcak suyun içinde tutulmasını öneriyor.
Sezik ayrıca, ıhlamur kaynar suda uzun bir süre bekletilirse, yapısındaki maddelerin değişmesine paralel olarak, hafif sarı olan rengin kırmızıya döndüğünü, kendine has koku kaybolmaya başladığını ve yararlı etkisi, yapısındaki maddeler değiştiği için azaldığını içilenin, ıhlamur çayı olmadığını belirtiyor.
Ihlamur sağlığa katkıları
Ihlamur çayının soğuk algınlığının belirtilerini azaltıcı, terletici ve dolayısıyla hastayı rahatlatıcı etkilerinin bulunduğu, ayrıca hafif stres vakalarında da rahatlatıcı olarak kullanılabileceği Avrupa İlaç Kurumu tarafından kabul edilmiştir.
Son yıllarda yapılan bir klinik çalışmada , 40-50 ’deki 500 ml suya iki poşet ıhlamur konmuş, hastaların 10 dakika ıhlamur buharları ile buğu yapması sağlanmış. ıhlamur buğusunun, hastalarda terletici etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir.
Prof. Dr. Sezik, ıhlamur çay ve buğusunun soğuk algınlığının etkilerini azaltmada birlikte kullanılmasını öneriyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder