YENİ
YIL PARTİSİNİN AĞIRLIĞINDAN HEMEN KURTULUN!
İster
evde mütavazi bir yemekte, ister dışarıda çılgın bir partide kutlamış olun.
Yılbaşı akşamı genelde kalori alımının tavana vurduğu zamanlardan biridir diyor
Diyetisyen & Yaşam Koçu Gizem Şeber. Ayrıca mezeler, tatlılar, pastalar,
içecekler derken kontrolü genelde yitirdiğimiz akşamlardandır. Yılbaşını
gönlünüzde yiyerek ve içerek kutladıysanız, ertesi günü kendinizi hızla
toparlamanın yolları mevcut.
ERTESİ GÜN DİYETİ
•
Genelde geç uyanılan güne öğle saatleri başlarsanız veya aile fertlerini
beklerken kahvaltı saatiniz kaydı ise yine de ilk öğün kahvaltı olmalıdır.
Klasik bir kahvaltı etmek istiyorsanız haşlanmış yumurta veya yağsız omlet,
peynir çeşitleri, söğüş sebzeler ve bol maydanoz, dereotu ve roka tüketin.
Kahvaltınızın yanında 1-2 dilim tam tahıllı ekmek olmalı. Eğer çok
uğraşmayacağınız bir kahvaltı istiyorsanız yoğurda taze meyveler doğrayabilir
veya süt ve yulaf ezmesi tüketebilirsiniz.
•
Uykusuzluktan ve aşırı besin/alkollü içecek tüketiminden kaynaklanabilecek olan
ödem sorununu engellemek için bol su tüketmeye, 1-2 kupa yeşil çay içmeye ve
gün boyunca bol maydanoz tüketmeye özen gösterin.
•
Bir önceki akşam çok ağır yemekler tükettiyseniz, akşam yemeğinizi zeytinyağlı
sebze yemeği ve yoğurt veya peynirli, haşlanmış tavuklu salata gibi hafif
yiyeceklerle geçiştirin. 1-2 dilim tam tahıllı ekmek olmalı.
•
Mideniz bozuldu ise beyaz peynir, kızarmış ekmek, ayran, yağsız haşlanmış
makarna ve haşlanmış patates ile günü geçirmeye çalışın. Çiğ sebze ve meyve
tüketmemeye çalışın.
•
Ödemi çabuk atmak için 2-3 dilim ananası ara öğün olarak
tüketebilirsiniz.
•
Yarım saatlik bir açık hava yürüyüşü yapın. Hem hafif hissetmenizi hem de
vücudunuzun yeniden dengesini bulmasını sağlayacaktır.
ERTESİ GÜN ÇAYI – ÖDEM İÇİN
Malzemeler:
1/3 adet taze doğranmış zencefil, 1 tutam karahindiba otu, 2 poşet yeşil çay, 2
adet çubuk tarçın, 10 damla enginar ekstresi, 2 yemek kaşığı taze limon suyu, 1
yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı.
Yapılışı:
Bir tencerede zencefil, hindiba, yeşil çayı hafif kaynatın. Kaynayınca çubuk
tarçını ilave ederek kısık ateşte 10 dakika demleyin. Ateşten aldıktan sonra
enginar ekstresi, limon suyu ve Hindistan cevizi yağını ilave edin. Malzemeyi
süzün, çayı en az 30 dakika buzdolabında soğuttuktan sonra servis
yapabilirsiniz.
(Hindiba
otunun prebiyotik etkisi olduğu, tarçının kan şekerini dengelediği, zencefil ve
Hindistan cevizi yağının metabolizma hızlandırıcı etkisi olduğu, enginarın ise
detoks etkisi olduğu bilinmektedir.)
ERTESİ GÜN ÇORBASI
Malzemeler:
1
tatlı kaşığı Hindistan cevizi yağı
3
orta boy soğan, rendelenmiş
1
orta boy havuç, rendelenmiş
1
adet kırmızı biber, ince doğranmış
2
diş sarımsak, ezilmiş
1
tatlı kaşığı acı kırmızı pul biber
1
tatlı kaşığı karabiber
6
orta boy domates
1
silme çay kaşığı tuz
1,5
su bardağı dolusu haşlanmış kırmızı fasulye
½
çay bardağı dolusu yarı haşlanmış bulgur
1
çay bardağı dolusu yağsız yoğurt
Çentilmiş
maydanoz
Yapılışı:
Bir tencerede yağı, soğanı, havucu, sarımsağı, kırmızı pul biber ve karabiberi
çevirin. 5-7 dakika arası kısık ateşte pişirin. Rendelenmiş domatesi, tuzu
ilave ederek 5 dakika yüksek ateşte pişirin. Kısık ateşe alın ve fasulye ve
bulguru karışıma ilave edin. 15 dakika pişirin. Yoğurt ve rendelenmiş maydanozu
karıştırın. Birlikte servis yapın.
1
porsiyonu 217 kalori içerir.
ERTESİ GÜN DİYETİ İÇİN ÖRNEK MENÜ
(Sadece hiçbir sağlık problemi olmayan, 20-35 yaş arası,
fiziksel aktivite düzeyi düşük kadınlar için bir günlük örnek menüdür. )
Kahvaltıdan
önce: 1 bardak ertesi gün çayı
Kahvaltı:
2 yumurtadan yağsız omlet
2
dilim tam tahıllı ekmek
Bol
söğüş sebze
Ara-1:
2 dilim ananas + 1 kupa yeşil çay
Öğle:
2 kase ertesi gün çorbası
Bol
salata (yağsız)
Akşam:
5 yemek kaşığı sebze yemeği
1
dilim tam tahıllı ekmek
2
yemek kaşığı yoğurt
Ara:
1 kutu probiyotik yoğurt
1
bardak ertesi gün çayı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder