5 Mart 2014 Çarşamba

Soğuk algınlığından korunmada desteğiniz ‘Kuşburnu’



Kuşburnu, ülkemizin hemen her bölgesinde yabani olarak yetişen, çalı şeklinde bir gül çeşididir. Halk arasında yaban gülü, şilan gibi isimlerle de bilinen kuşburnunun meyvesi genellikle değişik amaçlar için kullanılır. Türk Fitoterapi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ekrem Sezik, Avrupa Farmakopesi’nde yer alan bilgilere göre kuşburnunun sert çekirdeklerinden ve çevresindeki  tüylerden kurtarılıp, kurutulmuş yalancı meyve kabuğunun kullanılması gerekir. Çünkü bitki ve meyve çaylarında kullanılan bu kısım C vitamini bakımından daha zengindir” diyor.

Kuşburnu, Anadolu’da halk ilacı olarak   öksürük, bronşit, romatizma, mide ağrıları, hemoroit ve ishale karşı genellikle çayı halinde kullanılıyor.  Prof. Dr. Ekrem Sezik, deney hayvanları üzerinde yapılan araştırmalarda  kuşburnu meyvelerinin antiülser ve enflamasyon giderici etkilerinin bulunduğunun gösterildiğini  belirtmektedir.

Kuşburnu nasıl kullanılmalı ?
Kuşburnu meyvesinin geleneksel olarak soğuk algınlığı, üşütme ve bu hastalıklara karşı koruyucu olarak günde 2 defa 2.5 gram olarak kullanılmasını öneren Prof. Dr. Sezik, “Piyasada kuşburnu, poşet çay ve genellikle C vitamini bakımından zenginleştirilmiş kapsüller halinde yer alıyor. Poşet çaylarda bir poşette, 2-2.5 g civarında kuşburnu bulunuyor. Dolayısıyla belirtilen amaçlar için günde 2-3 poşet çay içmek yeterli oluyor.” diyor. 

İnternet tıbbına dikkat !
 Prof. Ekrem Sezik, “İnternette kuşburnu meyveleri her derde deva olarak sunuluyor. Öyle ki selüliti önlediği, cinsel isteği arttırdığı gibi etkileri olduğu belirtiliyor. C vitamini kaynağı olarak da marmelatı tavsiye ediliyor. Fakat marmelat yapmak için meyve usarelerinin saatlerce kaynatılması gerekiyor. C vitamini, ısıya son derece hassas olduğu için bu işlem aşamasında   parçalanıyor böylece marmelatta C vitamini kalmıyor. Kısacası internet tıbbında, bilimsel araştırmaya dayanmayan kullanımlar bulunuyor. Bu bilgilere karşı dikkatli davranmalısınız.” şeklinde uyarıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder