Tatlı birçok insan için vazgeçilmezdir. Kimi zaman bir dilim pastada, kimi zaman küçük bir kutuda, kimi zaman da kocaman bir turtadadır tatlı aşkı… Peki ya diyabetliler? Çok sevdikleri tatlılardan uzak kalan diyabetliler için kendi evlerinde sağlıklı tatlı ve pasta yapımı artık mümkün. Vedat Burak Budak’ın 1.5 yıl süren çalışmaları sonucunda elde ettiği diyabetik pasta ve tatlıların tarifleri “Tatlı Herkesin Hakkı” adlı kitapta bir araya toplandı.
Tatlıların temel maddesi şeker ve rafine undur. Hiç kimsenin şeker ya da rafine un tüketmesi sağlığı için doğru değil. Ancak bir şeker hastasının rafine beyaz un ya da şeker tüketmesi şeker hastası olmayan bir insana göre çok daha tehlikeli. Tatlı Herkesin Hakkı’nda yer alan reçeteler normal hazırlanan tatlı ve pastalara göre kan şekerini çok daha yavaş yükseltiyor. Bu nedenle kitabın ismi Tatlı Herkesin Hakkı. Bu yüzden diyabetlilerin yanı sıra diyet yapanlar için de normaline göre çok daha zararsız tarifler bunlar.
Genelde "Diyabetik tatlı" denildiğinde, "Aman tadı çok kötü oluyor" deniliyor. Kitaptaki reçetelerin oluşturulması 1,5 yıl sürdü. Bunun en büyük nedenlerinden birisi lezzeti tutturmaktı. Sonuçta tatlı ya da pasta, bir ihtiyaç değil; damak zevkidir. Doğru ürünleri kullanırsanız şeker ve rafine un ile hazırlanmış normal pastalardan bile daha güzel lezzetler elde edebilirsiniz. Doğru yapılan bir diyabetik tatlının tadını normalinden ayırt edemezsiniz.
SADECE DİYABET HASTALARI DEĞİL, HİÇ KİMSE TATLI TÜKETMEMELİ
İçinde tatlandırıcı ve şeker olan bir şey kesinlikle sağlıklı olamaz. Ama hepimiz tatlıların ve pastaların cazibesine kapılıyoruz. Diyabetlilerin tatlı özlemini düşünüp psikolojik durumlarını iyi analiz etmek gerekiyor. Normalde diyabetli olmayanlar herhangi bir tatlının ya da pastanın zararlı olduğunu bilse bile tüketebilir. Kişi diyabetli ise bunu normal tatlılar için yapma şansı yok. Kitaptaki reçeteler ise denenmiş ve diyabetlilere uygun, kan şekerlerini çok yavaş yükselten ve normallerine göre çok daha sağlıklı malzemeler içeriyor. Ancak diyabetlilerin yine de doktorlarının önerdiği dozu aşmamaları gerekir.
Rafine un ile şekerin kan şekerini yükseltme hızı birbirine çok yakındır. Rafine beyaz un ile yapılmış herhangi bir ürünü tüketmek ile şeker yemek arasında çok da büyük bir fark yoktur. Rafine gıda tüketildiğinde tatlı ya da tuzlu fark etmez herkes şeker hastası olmaya adaydır. Bu yüzden de sadece tatlı yemek diyabete neden olur denilemez.
Diyabetik ürünlerin içerisinde şeker yerine tatlandırıcı kullanılıyor. En sağlıklı tatlandırıcının bile günlük tüketebilen miktarı bellidir. Bu nedenle bu ürünleri de tatlı bir şeyler yiyormuş gibi az miktarda tüketmek en doğrusu.
BU TARİFLERİ HERKES YAPABİLİR
Tarifleri yemek yapmaya meraklı herkes yapabilir. Kitap tatlı ya da pasta yapmayı öğreten bir kitap değil ama tarifleri uygulamak çok kolay.
Vedat Burak Budak kimdir?
1976 yılında Ankara'da doğdu. Ortadoğu Teknik Üniversitesi Kimya Bölümü'ndeki eğitiminden sonra Boğaziçi Üniversitesi Turizm İşletme bölümünü bitirdi. Bir süre kendine ait restaurantta şeflik yaptıktan sonra, Viyana'ya gitti. Burada pasta sanatı konusunda uzmanlık kazanan Budak, Türkiye'ye döndükten sonra uzun zamandan beri yapmak istediği şeyi; diyabetlilerin de gönül rahatlığıyla pasta ve tatlı yiyebilmelerini gerçekleştirmek için kollarını sıvadı. Uzun bir araştırma sürecinin ardından sadece diyabetik ve light pasta ve tatlılar üreten Lighties firmasını kurdu. Ardından gittiği, obezite ve diyabet hastalığının en yaygın görüldüğü merkezlerden olan Amerika'da, American Association Of Nutritional Concultant / Beslenme Uzmanlığı ve International Sport Science Association / Sporcu Beslenmesi bölümlerindeki eğitiminin ardından yurda dönen Vedat Burak Budak, deneyimlerini paylaşmak ve hazırladığı tariflerden daha geniş kitlelerin yararlanmasını sağlamak için bunları bir kitap olarak yayımlamaya karar verdi. Halen Türkiye'de yaşayan Budak, yaşam koçluğu ve diyabetik ürün üretimi ile ilgili danışmanlık yapmaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder