Osmanlı ve Selçuklu Türk tarihinin keşfedilmemiş gizli lezzetlerini büyük bir ustalıkla yapan ve kitaplarıyla da tüm dünyayla paylaşan dünyaca ünlü Şef Ömür Akkor, Tüyap Kitap Fuarı’nda okuyucularıyla buluştu. 10 Kasım günü 13: 00-16: 00 saatleri arasında gerçekleştiren imza gününde Ömür Akkor, 16 : 00 – 17 : 00 saatleri arasında gerçekleşen “yemek şovu” ile de Osmanlı'nın geleneksel lezzetlerinden; bin yıllık Keşkek ve 500 yıllık lezzet olan "Cennet Çamuru" tatlısını pişirerek okuyucularına lezzet dolu anlar yaşattı. Mis gibi kokuların sardığı fuar alanında, tarifler ve yapılan binlerce yıllık lezzetler, yemek severlerden tam not aldı. Ömür Akkor, yaptığı yemek şovuyla yemekle kitap tutkusunu Tüyap Kitap Fuar’ında bir arada sevenlerine sundu.
Tarih saklı kalmış zenginlikleri günümüze taşıyan bir şef ve yazar
‘Yemek kitapları Nobeli’ olarak nitelendirilen dünyaca ünlü yemek kitapları yarışması “Gourmand Cookbook Awards”ta ödüle layık görülen Ömür Akkor, hayranı olduğu Selçuklu ve Osmanlı Türklerinin yemek kültürlerini sofralarla buluşturuyor. Tarihsel ve son dönemde yazdığı sıra dışı yemek kitapları ve de yaptığı televizyon programıyla adından sıkça söz ettiren Ömür Akkor, beş dilde yayınlanan üç yeni kitabıyla sofraların kalitesini artırmaya ve onları zenginleştirmeye devam ediyor.
Ne Yemeliyiz Ne Yememeliyiz?
Ömür Akkor, Tüyap Kitap Fuarında okuyucularına önemli açıklama ve tavsiyelerde de bulundu. Akkor; insanların yüzyıllardan beri kaya tuzu kullandığını, sanayi tuzunun bütün hastalıkların nedeni olduğunu söyledi. Rafine edilmemiş veya himayala tuzunu, yağlarda ise iç yağını, tereyağını ve zeytinyağını kullanmaları gerektiğini, insanların yüzyıllardan beri ne yiyorsa sağlıklı olanın o olduğunu belirtti. Şekersiz tatlılar kitabında belirttiği gibi beyaz şekerden kurtulmak gerektiğini çünkü alışkanlık yaptığını ve rafine olan hiçbir şeyi tüketmemek gerektiğini vurguladı.
3 Yeni Kıtapla Lezzet, Tarıh Ve Kültür Harmanı
Şef Ömür Akkor yemek kitapları külliyatına; Osmanlı Mutfağı, Pratik Tarifler ve Sağlıklı Şekersiz Tatlılar adlı üç kitap daha ekledi. “Ben Kendimi Selçuklulara ait hissediyorum” diyecek kadar Osmanlı ve Selçuklu Türk mutfağına bağlı olan Akkor, kaynağını tarihten alan lezzetlerini okuyucularıyla buluşturmaya devam ediyor. İmza attığı çalışmaları sadece bir yemek kitabı olarak görmeyen ve tarihsel geçmişin yansıması olarak değerlendiren Akkor, yemek yapmayı sanat icra ediyormuşçasına ele alacak kadar da işine âşık bir şef olarak biliniyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder