17 Kasım 2014 Pazartesi

TÜYAPı Bin Yıllık Keşkek ve 500 Yıllık Cennet Çamurunun Lezzeti Sardı



Osmanlı ve Selçuklu Türk tarihinin keşfedilmemiş gizli lezzetlerini büyük bir ustalıkla yapan ve kitaplarıyla da tüm dünyayla paylaşan dünyaca ünlü Şef Ömür Akkor, Tüyap Kitap Fuarı’nda okuyucularıyla buluştu. 10 Kasım günü 13: 00-16: 00 saatleri arasında gerçekleştiren imza gününde Ömür Akkor, 16 : 00 – 17 : 00 saatleri arasında gerçekleşen “yemek şovu” ile de Osmanlı'nın geleneksel lezzetlerinden; bin yıllık Keşkek ve 500 yıllık lezzet olan "Cennet Çamuru" tatlısını pişirerek okuyucularına lezzet dolu anlar yaşattı. Mis gibi kokuların sardığı fuar alanında, tarifler ve yapılan binlerce yıllık lezzetler, yemek severlerden tam not aldı. Ömür Akkor, yaptığı yemek şovuyla yemekle kitap tutkusunu Tüyap Kitap Fuar’ında bir arada sevenlerine sundu.

Tarih saklı kalmış zenginlikleri günümüze taşıyan bir şef ve yazar
‘Yemek kitapları Nobeli’ olarak nitelendirilen dünyaca ünlü yemek kitapları yarışması “Gourmand Cookbook Awards”ta ödüle layık görülen Ömür Akkor, hayranı olduğu Selçuklu ve Osmanlı Türklerinin yemek kültürlerini sofralarla buluşturuyor. Tarihsel ve son dönemde yazdığı sıra dışı yemek kitapları ve de yaptığı televizyon programıyla adından sıkça söz ettiren Ömür Akkor, beş dilde yayınlanan üç yeni kitabıyla sofraların kalitesini artırmaya ve onları zenginleştirmeye devam ediyor.

Ne Yemeliyiz Ne Yememeliyiz?
Ömür Akkor, Tüyap Kitap Fuarında okuyucularına önemli açıklama ve tavsiyelerde de bulundu. Akkor; insanların yüzyıllardan beri kaya tuzu kullandığını, sanayi tuzunun bütün hastalıkların nedeni olduğunu söyledi. Rafine edilmemiş veya himayala tuzunu, yağlarda ise iç yağını, tereyağını ve zeytinyağını kullanmaları gerektiğini, insanların yüzyıllardan beri ne yiyorsa sağlıklı olanın o olduğunu belirtti. Şekersiz tatlılar kitabında belirttiği gibi beyaz şekerden kurtulmak gerektiğini çünkü alışkanlık yaptığını ve rafine olan hiçbir şeyi tüketmemek gerektiğini vurguladı.

3 Yeni Kıtapla Lezzet, Tarıh Ve Kültür Harmanı


Şef Ömür Akkor yemek kitapları külliyatına; Osmanlı Mutfağı, Pratik Tarifler ve Sağlıklı Şekersiz Tatlılar adlı üç kitap daha ekledi. “Ben Kendimi Selçuklulara ait hissediyorum” diyecek kadar Osmanlı ve Selçuklu Türk mutfağına bağlı olan Akkor, kaynağını tarihten alan lezzetlerini okuyucularıyla buluşturmaya devam ediyor. İmza attığı çalışmaları sadece bir yemek kitabı olarak görmeyen ve tarihsel geçmişin yansıması olarak değerlendiren Akkor, yemek yapmayı sanat icra ediyormuşçasına ele alacak kadar da işine âşık bir şef olarak biliniyor.

14 Kasım 2014 Cuma

Starbucks'tan Yılbaşı Hediyeleri!


Yeni yılın yaklaşmasıyla birlikte sezonun favorileri de geri döndü. Starbucks’ın yılbaşına özgü meşhur ‘kırmızı bardakları’ yeni tasarımlarıyla misafirlerine kahve keyfinin yanı sıra estetik bir haz da yaşatmaya aday.

Starbucks ve kahve tutkunu arkadaşlarınız için ideal bir hediye seçeneği oluşturan bardaklar, 5 Kasım’dan itibaren Starbucks mağazalarında beğeniye sunulacak.

Meşhur ‘kırmızı bardaklar’a yepyeni bir dokunuş Classic Christmas Collectable artık yeni yıl eğlencesinin ayrılmaz bir parçası. Yeni yıl serisinin meşhur ‘Kırmızı Bardakları’ yeni tasarımlarıyla kahve tutkunlarının beğenisine sunuluyor.

Yılbaşının geleneksel motiflerinin modern bir tarzda yorumlandığı Seasonal Holiday Twist farklılıkları seven kahve tutkunları için mükemmel bir hediye olabilir. Çekici ve modaya uygun tarzıyla Sparkling Gold and Silver ise metalik yüzeyiyle zarif bir görünüme sahip.

Starbucks’ta hediyeler sadece ‘kırmızı bardaklar’la sınırlı değil! Starbucks’ın en popüler kahvelerinden biri olan Christmas Blend de kahve tutkunları için keyifli bir hediye seçeneği oluşturuyor. Latin Amerika kahvelerinin canlılığını, Asya/Pasifik kahvelerinin yumuşaklığını ve nadir bulunan, yıllandırılmış Endonezya kahve çekirdeklerinin baharatlı tatlarını içeren çok özel bir harman olan Christmas Blend, yılbaşını taçlandıracak bir hediye alternatifi… Sadece yılbaşı dönemlerinde kahve tutkunlarıyla buluşan Christmas Blend, keyfini doyasıya sürenler için özel bir armağan olabilir.

12 Kasım 2014 Çarşamba

YILBAŞI SOFRALARIMSA WORKSHOP’LARI İLE ŞENLENİYOR


Türkiye'nin lider profesyonel mutfak okulu Mutfak Sanatları Akademisi (MSA), mutfakta ustalaşmak ve yılbaşını mükemmel sofralarla karşılamak isteyenlere Aralık ayında da çok özel eğitim programları sunacak. Dünya mutfaklarını kendi evine taşımak isteyenler için “Mutfakta 8 Hafta Devriâlem”, tüm mutfak tekniklerinin anlatıldığı “Mutfakta 8 Hafta” ve pasta uzmanı olmak isteyenlere “Mutfakta 8 Hafta Pastacılık”, ilgi çeken eğitim programları arasında yer alıyor. Aralık ayında ayrıca “Yılbaşı Cupcakeleri”, “İlk Davet Menüm”, “Raw Food”, “Yılbaşı Menüsü”, “Yılbaşı Cooktail”, “Tatlı Yeni Yıl Hediyeleri” ve “Kahvaltı Keyfi - Yılbaşı Özel” gibi keyifli günlük programlar da var.

Milli Eğitim Bakanlığı onayı ve City&Guilds, Pearson / EdExcel ve Scottish Qualification Authority akreditasyonları ile uluslararası profesyonel aşçılık diploması veren Türkiye’nin lider mutfak okulu Mutfak Sanatları Akademisi’nin (MSA), Aralık ayı eğitim programı, yine dopdolu olacak.

8 haftada devrialem

“Mutfakta 8 Hafta Devriâlem” programında, dünyayı evinin mutfağına taşımak isteyenler için çok özel eğitimler verilecek. Program, 2 Aralık 2014-20 Ocak 2015 tarihleri arasında Salı günleri 19.00-23.00 saatleri arasında uygulanacak. “İspanya”, “Fransa”, “Orta ve Kuzey İtalya”, “Güney İtalya”, “Türkiye”, “Çin”, “Tayland” ve “Meksika” menülerinin yer aldığı programın ücreti 1.800 TL.

Mutfak tekniklerinde ustalık için 8 hafta

Kendi mutfağının executive chef’i olmak isteyenler, “Mutfakta 8 Hafta programı ile tüm mutfak tekniklerinin ustası olabilecek. Program, 21 Aralık 2014 – 8 Şubat 2015 tarihleri arasında Pazar günleri 10.00-14.00 saatleri arasında gerçekleştirilecek. Bıçak seçme, kesim ve kullanma teknikleri, tavuk pişirme yöntemleri, pirinçler ve pilavlar, Uzak Doğu yemekleri, soslar, çorbalar, et çeşitleri ve pişirme teknikleri, deniz ürünleri seçme, temizleme ve pişirme teknikleri, taze makarna hazırlama eğitimlerinin verildiği programın ücreti 1.750 TL.

Pasta, çikolata ve ekmek uzmanı olabilirsiniz

“Mutfakta 8 Hafta Pastacılık” programı ile profesyonel MSA şeflerinin eşliğinde evinizin pasta şefi, çikolata ustası ve ekmek uzmanı olabilirsiniz. “Kurabiyeler”, “Tart, kiş ve pie’lar”, “Ekmek yapımı”, “Kekler”, “Pastalar”, “Custards ve choux hamuru”, “Şuruplu ve sütlü tatlılar” ile “Çikolatalar” eğitimlerinin yer aldığı program, 5 Aralık 2014–23 Ocak 2015 tarihleri arasında Cuma günleri 10.00–14.00 saatleri arasında gerçekleştirilecek. Program ücreti 1.450 TL.

Lezzet sırları için günlük programlar

-       Etler ve Pişirme Teknikleri: 6 Aralık Cumartesi 10.00-14.00
MSA’nın eğitmen şeflerinden, etler konusunda engin bilgiler, yepyeni teknikler ve püf noktaları.

-       Vazgeçemediklerimiz 1: 6 Aralık Cumartesi 16.00-20.00
Café’lerdeki en gözde lezzetler “Tavuklu Sezar salata”, “Porçini mantarlı risotto”, “Café de Paris soslu antrikot” ve “Créme brulée” yi evinizde yapabilirsiniz.

-       İtalyan Mutfağı 1:  8 Aralık Pazartesi 19.00-22.00
MSA’nın enfes İtalyan menüsü ile içiniz ısınsın.

-       Şekersiz: 10 Aralık Çarşamba 10.00-14.00
Rafine şeker yerine kendinden tatlı ürünler kullanarak, nefis tatlılar hazırlayabilirsiniz.  

-       Pizzalar ve Salatalar: 11 Aralık Perşembe 19.00-22.00
Pizza hamurunu açmaktan, salata sosunu hazırlamaya kadar her şeyi kendi ellerinizle yapacaksınız.

-       Matmazel Macaron: 13 Aralık Cumartesi 10.00-14.00
Fıstığın yeşili, narın bereketi, bal kabağının, çikolatanın, kestanenin lezzeti, macaron dünyasına taşınıyor.

-       Burgers&Fries: 13 Aralık Cumartesi 16.00-20.00
MSA şefleri, en iyi burger tariflerini hazırladı.

-       İtalyan Mutfağı 2: 15 Aralık Pazartesi 19.00-22.00
İtalya’dan özgün bir menü, en orijinal reçeteler.

-       Yılbaşı Cupcakeleri: 17 Aralık Çarşamba 10.00-14.00
Vişne dolgulu yoğun çikolata cupcake, kestaneli cupcake, balkabaklı cupcake ve lezzetli süslemeler…

-       İlk Davet Menüm: 18 Aralık Perşembe 19.00-22.00
Evinizde vereceğiniz ilk davette harikalar yaratacağınız bir lezzet şöleni.



-       Küçük Gurme 1 – Yılbaşı Özel: 20 Aralık Cumartesi 10.00-12.00
Küçük gurmeler, yılbaşı için kolları sıvayıp, kurabiyeler, cupcake’ler, nefis süslemeler hazırlıyor.

-       Raw Food: 20 Aralık Cumartesi 14.00-18.00
Yiyeceklerin doğadan gelen halleriyle kusursuz lezzetler. Badem sütü shake, sarı domates soslu pancar ravioli, filizlendirilmiş salata, mantar köftesi, çikolatalı tart.

-       İtalyan Mutfağı 3: 22 Aralık Pazartesi 19.00-22.00
İtalya’nın yılbaşı atmosferini yaşatan, özgün tariflerden oluşan bir yeni yıl masası kurabilirsiniz.

-       Yılbaşı Pastaları: 24 Aralık Çarşamba 10.00-14.00
Christmas cake, panettone, orman meyveli pasta. Yılın en özel zamanı için harika lezzetler…

-       Yılbaşı Menüsü: 25 Aralık Perşembe 19.00-22.00
Yılbaşı büyüsünü yaşatacak çok şık ve ışıltılı bir menü.

-       Kahvaltı Keyfi – Yılbaşı Özel: 27 Aralık Cumartesi 10.00-14.00
Yeni yıla nasıl başlarsanız öyle devam edersiniz. Önerimiz sezonu hatırlatan aromalar ve mis kokularla dolu bir kahvaltı şöleni…

-       Yılbaşı Cooktail: 27 Aralık Cumartesi 16.00-20.00
Misafirlerinizin yıl boyu konuşacağı nefis cooktail’ler. Mulled wine, pumpkin spice latte, sparkling berry, hot toddy…

-       Tatlı Yeni Yıl Hediyeleri: 29 Aralık Pazartesi 19.00-22.00
Sevdiklerinize mükemmel lezzetler hediye edin. Portakallı ve zencefilli yılbaşı kurabiyeleri, kestaneli ve çikolatalı cake-pop, tarçınlı, çikolatalı, yaban mersinli yılbaşı merengleri.

10 Kasım 2014 Pazartesi

Aydan Üstkanat'tan Yeni Kitap: 'Mevsiminde Yemek'



Dünyanın En İyi Yemek Kitabı Ödülleri ‘Gourmand World Cookbook Awards’ tarafından “2014 Avrupa’nın En İyi Şef Yazarı” seçilerek dünya çapında başarı kazanan Aydan Üstkanat, 5. kitabı “Mevsiminde Yemek 365” ile unutulmaya yüz tutmuş mevsimsel ürünleri yeniden sofralara taşıyor. Sağlıklı ve doğal ürünleriyle bilinen Komili’nin katkılarıyla okuyucuyla buluşacak olan kitabında Üstkanat, sıklıkla kullanılan malzemelerin ezber dışında nasıl kullanabileceği konusunda da ilham veriyor.

Günümüzde hazır yiyeceklerin, kimyasalların ve rafine gıdaların tüketilmesine bağlı olarak sağlık sorunlarının arttığını vurgulayan Üstkanat, “Çok yiyoruz, hayatımız yemek odaklı oldu ama yiyeceklerin nasıl yetiştiği konusuyla ilgilenmeyi unutuyoruz” diyor.

Üstkanat: “Yeni nesil çileği ağaç meyvesi, patlıcanı kış sebzesi sanıyor’’
Yazar Aydan Üstkanat, kendisini bu kitabı yazmaya teşvik eden unsuru; yeni neslin ne elma ne domates cinslerini ne de Anadolu toprağında yıllardır kök salan sebze ve meyveyi bilmemesi olarak özetliyor. “Çilek ağaçtan mı toplanır, patlıcan yazın mı yoksa kışın mı hasat edilir?’’ Tüm bu soruların yanıtlarını merak edenler için, “Mevsiminde Yemek 365’’ kitabı gerçek bir rehber niteliği taşıyor.

En basit malzemelerle mevsimine uygun farklı tatlar ve Anadolu’nun az bilinenleri…
‘Mevsiminde Yemek 365’ kitabı, İlkbahar, Yaz, Sonbahar, Kış ve Anadolu’nun Az Bilinen Meyveleri olarak beş ana bölümden oluşuyor. Her bölüm başında o mevsime ait meyveler ve sebzeler detaylı şekilde anlatılıyor. Ana temasını mevsimine uygun sofralar ve yemek tercihlerinin oluşturduğu kitapta, tanıdık malzemelerle farklı yemek tarifi örnekleri de yer alıyor. Eserde özellikle zengin çeşitlerle kurulan sofraların yanında, birkaç basit malzeme ve bir-iki dakikada hazırlanabilen farklı lezzetler dikkat çekiyor.
Komili’nin katkılarıyla Remzi Kitapevi tarafından yayınlanan ‘Mevsiminde Yemek 365’ tüm kitapevlerinde okurlarıyla buluşmayı bekliyor.

YAZAR HAKKINDA
İzmir doğumludur. Girit kökenli ailesinden öğrendiği yemek kültürünü, sanatçı ve araştırmacı kimliğiyle geliştirdi. Sanatın pek çok dalında eğitim alan Üstkanat, resim ve müzik çalışmalarının yanı sıra, yemek konusunda da yaratıcı bir kişiliğe sahiptir. Üstkanat, aynı zamanda bir yemek stilisti ve yemek fotoğrafçısıdır. Dergi yazılarıyla başlayan basın hayatı sekiz yıldır Star gazetesinde gastronomi yazılarıyla ve açıldığı günden bu yana La Cucina Italina dergisinde “Ayın Sofrası” köşesiyle devam etmektedir.
Mevsiminde Yemek, yazarın 5. kitabıdır. Geleneksel yemekleri kapsayan, malzeme ve temel teknikleri anlatan bir rehber niteliğindeki ’’Yemek Rehberi’’, sonrasında yılların birikimiyle oluşan ’’Yap+Ye=Mutlu Ol’’ ardından “Artmazsa Yetmez’’ ve ’ŞekerSİZ’’ Aydan Üstkanat’ın başarılı yolculuğundaki kitapları… Aydan Üstkanat’ı dünya ligine taşıyan ise hayatına paralel bir kitap olan ŞekerSİZ. Bir gün reaktif hipoglisemi ile tanışıp, mutfaktaki zararlı beyazlardan uzak durması gerekince, sağlıklı ama ağız sulandıran tarifleri içeren ’’Şekersiz’’ adlı kitabı yazan Aydan Üstkanat, ismini dünyanın en iyileri arasına yazdırdı.

7 Kasım 2014 Cuma

Çocuğunuzun dişleri için vicdan azabı çekmeyin! Bu önlemleri alın!


 Peki bir aile çocuğuna ağız ve diş bakımı alışkanlığı kazandırmak için neleri bilmeli , uygulamalı ve uygulatmalıdır? İşte bu soruyu Diş Hekimi Şule Dülger'e sorduk...

    "İlk başta dişsel gereksinimleri belirlemek ve dahada önemlisi çocukta diş hekimi sevgisi oluşturmak için,  diş problemi olsun olmasın çocuk iki yaşında diş hekimiyle tanıştırılmalıdır. İlk randevu sadece tanışma,ısındırma ve oyun içerikli olmalıdır.

      7 yaşında bir kızım var. Adı Nehir. Nehirle 7 senedir; benden annelik bilincini,ondan çocuk oyunculuğunu alıp sevgiyle harmanlayıp eğitim alışverişi yapıyoruz. Her konuda ona fikir mirası bırakmaya çalışırken, o da bende yeni ufuklar açıyor. Bu alışveriş sevgiyle böyle devam ederken anladım ki en büyük eğitici güç: "Model Olma... "
   Bu, diş bakımı eğitiminde de böyle. Çocuğunuzun diş fırçalama alışkanlığı kazanması için sizi diş fırçalarken görmesi gerekir. Hatta bunu iki yaşından itibaren birlikte yapmanız, beraber diş fırçalarken bunu oyuna dönüştürmeniz, onu bu konuda motive edecektir. Bu oyunlardan biri; birbirinizin dişini fırçalamak olabilir. Bir diğeri ise ses çıkaran bir oyuncağıyla diş fırçalama süresini yönetmek olabilir. Çünkü etkin fırçalamada en önemli konu YETERLİ SÜREde diş temizliği yapılmasıdır. İki yaşında bu şekilde diş fırçalamaya başlayan bir çocuk emin olun bunu ömür boyu bir alışkanlık haline getirecektir. 
  Genelde şöyle bir kanı vardır: "Süt dişleri önemli değil. Nasıl olsa değişecek." Süt dişlerinin çocukta konuşma, yeme ve görünüm yanında en büyük önemi aslında daimi dişlere sürme rehberliği yapmasıdır. Bir süt dişi vaktinden önce çekilirse, diğer dişlerin o bölgeye hareketlenmesiyle boşlukta daralma olur. Yerine gelecek daimi dişler bu boşluğa sığmaz. Ve bu ortodontik tedavi dediğimiz tel tedavisi gereksinimini doğurur. 

   Bir diğer yanılgı da 6 yaşında süt dişlerinin en arkasında çıkan daimi dişlerin de değişecek sanılmasıdır. Oysa o dişler ağızda ömür boyu kalacak 1. azı dişlerdir ve bakımının çok iyi yapılması gerekir. Diş hekimi tarafından gerekli görüldüğünde koruyucu yüzeysel FLOR ve eğer üstü gıda birikimine neden olacak kıvrımlı yapıya sahipse FİSSÜR ÖRTÜCÜ dediğimiz yüzeysel dolgularla korunmalıdır. 
   Klinikte en çok rastladığım çocuklar erken yaşta ön dişleri çürümüş, erimiş veya abse yapmış çocuklar oluyor malesef. Bu çürüklerin bir adı var: "Biberon Çürükleri". İsminden de tahmin edebileceğiniz gibi bu çürüklerin en büyük nedeni uyku saatinde bebeğin, biberonla şekerli süt ve benzeri sıvılarla beslenmesi. Özellikle çocuk bu biberonla uyuyup kalıyorsa dişlerin çürümesi kaçınılmaz. Çünkü çürük oluşturan bakteriler şekeri çok sever. Bu nedenle biberon kullanımı 1 yaşla sınırlanmalı, uykuya geçmeden önce biberonla beslenmeli ve bundan sonra ağız temizlenmelidir. Peki çocuk biberonsuz uyumuyorsa...Bu sorunu ben de kızımda yaşadım. Böyle bir durumda en azından ayrı bir biberonla su vererek ağzın suyla temizlenmesini sağlayabilirsiniz. 
    Bir diğer değinilmesi gereken konu ise damak ve diş yapısını bozan ve ortodontik tedavi ihtiyacı doğuran parmak emme alışkanlığı ve 2 yaşından sonra emzik kullanımıdır. Çocuğunuzda parmak emme eğilimi görüyorsanız daha iyi bir seçenek olarak emziğe yönlendirmelisiniz. Çünkü emziği bıraktırmak daha kolaydır. Bir anne olarak, anne karnındaki güvenli ortamdan çıkan bebek; emzik kullanırsa, yeni hayata daha huzurla adapte olur diye düşünüyorum. Bir diş hekimi olaraksa 2 yaşında bu zevki bıraktırmanızı öneririm. Çünkü bundan sonra damakta deformasyon oluşacaktır.
    Özetle çocuğunuzda diş bakımı ile ilgili sağlam temeller oluşturmak istiyorsanız, öncelikle her konuda olduğu gibi bu konuda da kendiniz iyi bir model olmalı, ağız ve diş bakımınıza özen göstermelisiniz. 
     Ben şöyle yapıyorum: Ona "montunu giy üşürsün", "yemek ye acıkırsın", "koşma düşersin", "dişini fırçala,çürümesin"demiyorum. "Bedeninin değerini bil. Çünkü sen herkes gibi bir mucizesin diyorum." Dolayısıyla bedene yapılan bu hizmet iş olmaktan çıkıyor. 

5 Kasım 2014 Çarşamba

DİYABETLİLERİN SAĞLIKLI BESLENMESİ İÇİN 16 PRATİK ÖNERİ



Dünyagöz Hastaneler Grubu bünyesinde hizmet vermeye başlayan Dünyadiyabet Merkezin’den Diyetisyen Feyhan Belen, diyabette uygulanacak diyetin aslında sağlıklı olmak isteyen herkesin uyması gereken beslenme kuralı olduğunu söyledi.

Dyt. Feyhan Belen, “Diyabetinizi, sizinle yaşayan bir arkadaşınızmış gibi algılayınız. Onunla iyi geçinebilmek için diyabeti öğrenmek, yemek yeme alışkanlıklarınızı değiştirmek, günlük yiyecek değişimlerini öğrenmek ve belirtilere uygun acil önlemleri almanız gerekiyor. Beslenme alışkanlıklarınızda yapacağınız değişiklikler; sizinle birlikte ailenizi ve çevrenizdekileri de sağlıklı beslenme konusunda harekete geçirir” diye konuştu.

Dünyadiyabet Merkezin’den Diyetisyen Feyhan Belen, diyabet ile mücadele edenlere beslenme ile ilgili önemli 16 tavsiyede bulundu:  
1.    Şeker dâhil olmak üzere, hiçbir yiyecek yasak değildir. Ancak bazılarını ölçülü tüketmeniz gerekebilir. Yiyecek değişimlerini iyi öğrenmiş ve kan şekeri kontrolü sağlanmış bir diyabetli, kısıtlı miktarda (günde 25 gramı aşmayacak ölçüde) şeker de kullanabilir.
2.    İnsülin kullanıyorsanız ve diyetisyeniniz veya doktorunuz önermişse, ara öğünlerinizi ihmal etmeyin.
3.    Öğünlerinizi asla atlamayın.
4.    Her gün aynı saatte ve aynı miktarda yemek yemeye çalışın.
5.    Kilo vermeniz gerekiyorsa diyet programınıza mutlaka uyun. Yemekleri kızartmak yerine ızgara veya fırında tercih edin. Yağsız et (balık, derisiz tavuk), yağsız peynir, yağsız süt veya yoğurt gibi yiyecekler tüketin.
6.    Hamur tatlıları yerine meyveli veya sütlü tatlıları tercih edin. Tatlandırıcı kullanacaksanız, pişirildiğinde acı tat vermeyen toz tatlandırıcıları kullanmanız daha sağlıklıdır.
7.    Damar sertliği riskini azaltmak için doymamış (bitkisel sıvı) yağlara yönelin. Yemek pişirirken zeytinyağı ile soya yağlarını yarı yarıya karıştırarak kullanın.
8.    Bol su içmeye (günde 1,5 - 2 litre) gayret edin. Unutmayın ki, su metabolizmanız ve kabızlığınız için iyi bir düzenleyicidir.
9.    Tuzu azaltın. Salamura yiyeceklerden kaçının.
10. Yağlı gıdalardan, sakatat, sucuk, salam ve sosis gibi yiyeceklerden uzak durun.
11. Lifli (posalı) yiyecekleri (çiğ sebze, meyve, kuru baklagiller, kepek çavdar ekmeği, yulaf, tam buğdaylı gıdalar) mutlaka tüketin.
12. Diyabetliler için üretilmiş çikolata, tatlı, reçel gibi ürünler tamamen masum ve zararsız değildir. Fazla tüketildiklerinde ishal yapabilir veya yüksek kalori ve yağ içerdiklerinden kilo vermenizi engelleyebilirler.
13. Hazır gıdaları zorda kalmadıkça tüketmeyin. Bu tip besinlerin etiket bilgilerinin içeriğini öğrenerek diyetisyeninize danışın.
14. İnsülin kullanıyorsanız yanınızda mutlaka kesme şeker taşıyın.
15. Kan şekerinizin hangi sınırlar arasında olması gerektiğini öğrenin. 
16. Haftada 1 gün aç karnına tartılın.
17. Karbonhidratları  iyi tanıyın. Karbonhidratları tanımadan diyabet tedavisinde kan şekeri düzeyini dengelemek mümkün değildir.
18. Mutlaka ara  öğün yapın eğer dışarda iseniz yanınızda ara öğün alternatifleri bulundurun.
19. Egzersiz  yapacaksanız mutlaka egzersiz öncesi ve sonrası kan şekerinizi kontrol ediniz.